Vannverket
Vedtekter
VEDTEKTER FOR
HELLAND VANNVERK SA
(Org nr.: 995 285 002 MVA)
Disse vedtektene ble vedtatt på årsmøte 26. mai 2012 i forbindelse med at Helland Vannverk AL ble omdannet til Helland Vannverk SA. Åpningsbalansen i Helland Vannverk SA ble satt til utgående balanse i tidligere Helland Vannverk AL. Vedtektene ble revidert ved årsmøte 6. mai 2017. Ny §12 vedtatt på årsmøte 6.april 2019. Vedtektsendring ny §2 og §3 ved årsmøte 18.april 2022. Vedtektsendring §8 ved årsmøte 19.mars 2024. §3 endret ved årsmøte mai 2024.
§ 1. Foretaksnavn
Helland Vannverk SA, heretter kalt vannverket, er et samvirkeforetak. Medlemmene hefter ikke overfor kreditorene for vannverkets forpliktelser.
§ 2. Forretningssted
Helland Vannverk SA Nedre Hellandvei 41, 3180 Nykirke.
§ 3. Virksomhet og formål
Vannverkets primære formål er å forsyne medlemmenes hytter og hus med vann som tilfredsstiller drikkevannsforskriften, og å drive et avløpssystem med renseanlegg som tilfredsstiller krav i utslippstillatelsen og i forurensningsforskriften.
Vannverkets forsyningsområde er festetomter beliggende på eiendom Gnr. 509, Bnr. 5 på Helland i Holmestrand kommune, og selveiertomter som tidligere har vært festetomter på denne eiendommen. Med skriftlig samtykke fra eieren av Gnr. 509, Bnr. 5 i Holmestrand kommune kan Helland Vannverk SA inngå avtale om utvidelse av forsyningsområdet.
Medlemskap kan også etter søknad tilbys ved tilknytning kun til avløp. I tillegg skal vannverket, på vegne av medlemmene, også sørge for:
● Vedlikehold av avtalt del av gårdsvei frem til og inkludert parkeringsplass og bom
● Felles renovasjonsordning for hyttefeltet, med kontainere utplassert på parkeringsplass
● Vurdere og anbefale endringer/modifikasjoner av vannverket, og gjennomføre prosjekter i henhold til vedtak på årsmøte.
Helland Vannverk SA drives med allmennyttig formål som basis.
§ 4. Medlemskap
Som medlemmer kan opptas alle innen forsyningsområdet som definert i §3, og som kan tilknyttes vannforsyning og / eller avløp uten uforholdsmessig store utgifter for vannverket. De som ønsker å bli medlem, må sende skriftlig søknad til styret. Styret avgjør om søkeren kan godkjennes som medlem og vilkår for medlemskap. Opptatt medlem aksepterer ved innmelding de til enhver tid gjeldende vedtekter for vannverket og vedtak som er eller blir gjort av årsmøtet eller av styret.
Medlemskapet er gyldig fra det tidspunkt tilknytningsavgift og eventuelle andre innskudd eller gebyrer som fastsatt i §5 er innbetalt. Selve tilkoblingen, inkludert stikkledning etc., bekostes av medlemmet, og utføres som avtalt med styret.
Medlemmene kan ikke kreve refusjon av hele eller deler av innbetalt årsavgift eller annen erstatning på grunn av svikt i vannleveransen eller driftsforstyrrelser for avløpssystem eller renseanlegg.
§ 5. Medlemmenes plikter og rettigheter
Medlemmene plikter å følge vedtekter og retningslinjer for driften av vannverket.
Medlemmene har rett og plikt til å ta imot tillitsverv. Tidligere styremedlemmer kan be seg fritatt for valg i en periode tilsvarende den tid vedkommende har sittet i styret.
Medlemmet plikter å la vannverkets hovedledning eller et annet medlems stikkledning vederlagsfritt legges over hans/hennes eiendom. Ledningen skal, så langt mulig legges der medlemmet anviser, og graves ned og tildekkes.
Medlemmet er innforstått med at kapasiteten på forsyning av vann er begrenset, spesielt i perioder midt på sommeren hvor mange er til stede på hyttene. Følgelig plikter medlemmet å innrette seg etter dette på en måte som gjør at vannforbruket blir begrenset til normalt hushold, uten unødvendig bruk av vann til installasjoner som bruker uforholdsmessig mye vann (tanker, badestamper etc). Hagevanning med slange er ikke tillatt. Brudd på disse regler kan medføre avstenging av stikkledning til vedkommende medlem.
Dersom høyt vannforbruk medfører mangel på vann i perioder, kan styret innføre restriksjoner som medlemmene plikter å følge.
Medlemmene må selv bekoste og vedlikeholde stikkledning fra hovedledning eller hovedledningens koblingskum og frem til egen hytte, inkludert en egen stoppekran på denne stikkledningen. Et hvert medlem plikter å holde sin private ledning i full orden. Påviste mangler som ikke rettes kan medføre avstenging av vann og / eller avløp. Den enkelte hytteeier plikter å utføre vedlikehold i henhold til gjeldende instruks for pumpe, vann- og avløpsledninger samt oppstart og stengning av anlegg.
Skade som et medlem forvolder vannverket eller et annet medlem skal erstattes.
§ 6. Tilknytningsavgift, anleggsinnskudd og årsgebyrer
1. Tilknytningsavgift
Nye medlemmer skal betale kr 200 000 i tilknytningsavgift. Årsmøtet kan fastsette tilknytningsavgiftens størrelse. Beløpet innbetales på vannverkets bankkonto ved tegning av medlemskap. Tilknytningsavgiftene inngår i vannverkets egenkapital til dekning av investeringer i forbindelse med vannverkets drift.
Dersom en tilknytning av et nytt medlem medfører uforholdsmessig store utgifter for vannverket, kan styret avtale at det betales et ekstraordinært tilknytningsbidrag for å dekke slike kostnader.
Dersom et medlem ønsker en ny tilknytning for et tilbygg (anneks) som benyttes som separat bo-enhet, eller for utleieformål, og denne tilkoblingen skjer mot hovedledning, så skal det betales et ekstra tilknytningsbidrag lik kr 200 000. Skjer slik tilkobling mot egen pumpe / eksisterende vannledning, skal det ikke betales ekstra tilknytningsbidrag. Det kan maksimalt tilkobles ett ekstra anneks per eiendom. Endring av dette krever årsmøtevedtak.
Tilknytningsavgiften skal ikke forrentes. Tilknytningen følger eiendommens hjemmelshaver (eier/bygsler), og kan ikke omsettes, pantsettes eller tas utlegg i. Ved overdragelse av en hytte til en ny eier, overtar den nye eier den tidligere eiers rettigheter og plikter som medlem i vannverket.
Ved en eventuell utmelding har medlemmet ikke krav på å få utbetalt tidligere innbetalt tilknytningsavgift.
Det føres medlemsregister med navn og adresse.
2. Anleggsinnskudd
Når vannverket skal gjennomføre større investeringer, herunder oppbygging av egenkapitalen for å kunne møte fremtidige investeringer, kan årsmøtet vedta at medlemmene skal betale et anleggsinnskudd for å styrke egenkapitalen og redusere behovet for låneopptak.
Slikt anleggstilskudd skal betales av hvert medlem (andel), uten hensyntagen til antall bo-enheter på eiendommen.
3. Årsgebyr
Årsgebyret er betaling for tjenester som vannverket skal yte overfor medlemmene innenfor sin virksomhet, ref. § 3. Årsgebyret er avhengig av hvilke tjenester medlemmet er tilknyttet.
Størrelse på årsgebyr skal vedtas på årsmøte, og skal betales av alle medlemmer som er tilknyttet vannverket. Årsmøtet kan bestemme at et purregebyr skal betales i tillegg dersom gebyr ikke betales innen fastsatt frist. Dersom gebyr fortsatt ikke betales etter slik purring kan dette medføre avstenging av vann og / eller avløp for vedkommende medlem.
§ 7. Anvendelse av årsoverskudd
Eventuelt overskudd på driftsregnskapet etter at renter på gjeld, investeringer, tilsyn og vedlikehold er betalt, tillegges vannverkets egenkapital.
Medlemskap i vannverket gir ikke rett til utdeling av overskudd.
Vannverket skal ikke gå med overskudd over tid, men sikre forsvarlig drift og framtidige investeringer.
§ 8. Styre og daglig leder
1. Styre
Vannverket ledes av et styre med fire (4) medlemmer, og minimum ett (1) varamedlem.
Styremedlemmene inkludert styreleder velges av årsmøtet. Valgperioden for styremedlemmer er to (2) år.
Styret har ansvar for en forsvarlig organisering av virksomheten i tråd med vedtektenes bestemmelser og øvrige retningslinjer, og at virksomheten er i samsvar med myndighetenes krav til vann- og avløpsanlegg.
Regnskap og budsjettering skal fra 1.1.2018 baseres på kalenderår.
Vannverket forpliktes av styrets leder, eller det styremedlem som styret har utpekt til å opptre/forplikte vannverket innen deler av virksomheten.
Styret kan gjøre vedtak om nødvendig erstatning av utstyr som følge av brekkasje og nødvendige aksjoner/tjenester knyttet til vannverkets normale drift.
Videre kan styret gjøre vedtak om nyanlegg, utvidelser av anlegg og ledningsnett, låneopptak etc. forutsatt at dette ikke binder vannverket for et beløp større enn kr 600 000. Beløp utover denne grense skal forelegges årsmøte.
Styret skal så langt mulig og forsvarlig innenfor økonomiske og tekniske rammer påse at anlegget holdes i kontinuerlig drift. Det enkelte medlem må selv ta ansvar for
forsvarlig drift, eventuelt stenging av eget anlegg med stikkledninger dersom dette er nødvendig. Dette gjelder også dersom dette kommer som følge av stenging av
fellesanlegget med stamnett.
2. Daglig leder
Helland Vannverk SA skal ikke ha daglig leder.
§ 9. Årsmøtet
1. Ordinært årsmøte
Årsmøtet er vannverkets øverste myndighet.
Årsmøtet vil normalt avholdes ved vannverkets brønn, Øvre Hellandvei 25, 3180 Nykirke innen utgangen av mai måned, og senest innen 30.6. Styret kaller inn til årsmøte. En slik innkalling skal sendes medlemmene senest to (2) uker før dato for møtet.
Til årsmøtet foreligger saksliste for årsmøtet, styret årsberetning og regnskap. Saker som medlemmene ønsker behandlet på årsmøtet må være sendt til styret senest to (2) uker før årsmøtet. Papirene til årsmøtet skal normalt sendes ut senest en (1) uke før årsmøtet.
Styreleder eller den styret har utpekt, åpner årsmøtet.
2. Saksliste til årsmøte:
På det ordinære årsmøtet skal følgende saker behandles som et minimum:
- Godkjenning av innkalling og dagsorden
- Valg av møteleder, protokollfører og 2 medlemmer til å underskrive protokollen sammen med møteleder
- Styrets årsberetning
- Revidert årsregnskap med revisjonsberetning
- Drifts- og investeringsbudsjett
- Fastsettelse av årsgebyr for inneværende år
- Fastsettelse av styrehonorar / styregodtgjørelse for inneværende år
- Innkomne forslag med styrets forslag til vedtak
- Valg av styremedlemmer, revisor og valgkomité
Vedtak i årsmøtet fattes med flertall av avgitte stemmer i møtet, så sant ikke annet er fastsatt i samvirkeloven. Ved stemmelikhet teller møteleders stemme dobbelt. Medlemmer har anledning til å la seg representere ved skriftlig fullmakt.
Beslutninger om vedtektsendringer krever 2/3 flertall av de avgitte stemmene. Vedtektsendringer etter samvirkeloven §54 (2) fattes med 4/5 flertall av de avgitte stemmene.
3. Ekstraordinært årsmøte
Styret kan kalle inn til ekstraordinært årsmøte. Styret skal også kalle inn til ekstraordinært årsmøte når revisor eller minst 1/3 av medlemmene krever dette skriftlig.
Ekstraordinært årsmøte behandler kun de sakene som er varslet i innkallingen.
§ 10. Oppløsning av vannverket
Vedtak om oppløsning av vannverket blir gjort av årsmøtet.
Vedtak om oppløsning av vannverket krever minst 3/4 flertall på ordinært årsmøte med minst 2/3 av medlemmene til stede. Møter det færre må forslaget opp på nytt årsmøte. Forslaget kan da vedtas med 3/4 flertall selv om det er færre enn 2/3 medlemmer til stede.
Ved oppløsning har vannverkets medlemmer ikke rett til å få utbetalt sin tilknytningsavgift. Medlemmene har ikke krav på å få utbetalt renter på tilknytningsavgift.
Gjenværende midler skal gå til drift og investeringer i vannforsyningen og avløpssystemet for de tidligere medlemmene.
§ 11. Voldgift
Tvist mellom medlemmene eller mellom ett medlem og vannverket skal først søkes løst ved forhandlinger, gjerne ved hjelp av en tredje person. Fører slike forhandlinger ikke fram, kan hver av partene forlange tvisten endelig avgjort etter bestemmelsene i lov 14. mai 2004 nr. 25 om voldgift.
Voldgiftsretten treffer også avgjørelse om saksomkostninger
§12. Signatur
Selskapet tegnes av styrets leder eller ved dennes fravær to styremedlemmer i fellesskap. Styret kan meddele prokura.